уторак, 10. септембар 2013.

Где су данас мошти Немањића ?

Света лоза Немањћа
Велики жупан Стефан Немања је оснивач династије Немањића. На власт је дошао око 1166. Велики део владавине је провео у рату са Византијом. Напустио је престо на сабору у Расу 1196. године. Престо је предао средњем сину Стефану. Замонашио се и постао монах Симеон и заједно са сином Савом обновио је манастир Хиландар на Светој Гори. Преминуо је 13. фебруара 1199. године у Хиландару. Мошти су пренете у Немањину задужбину Студеницу 1208. године.
Завађена браћа Стефан и Вукан над телом свога оца су се помирили. Краљ Стефан Првовенчани (1196-1228) је умро септембра 1228. године и на самрти се замонашио као монах Симон. Замонашио га је његов брат архиепископ Сава. Краљ Стефан Првовенчани је сахрањен поред свога оца Стефана Немање (у монаштву Симеон) у манастиру Студеница. После су његове мошти пребачене у његову задужбину, манастир Жичу. То је први пренос моштију Стефана Првовенчаног од петнестак познатих. После тога је из Жиче пренет у Сопоћане. За време Првог српског устанка (1804-1813) два пута су мошти преношене. Прво преношење је било у пролеће 1806. када су мошти пренете у манастир Враћевшницу, одакле су 1813. пренете у манастир Фенек. Мошти су враћене у Студеницу 1839. године. 
Краљ Стефан Радослав (1228-1233) је умро после 1235. године. Збачен је са престола 1233. године и тада је његов млађи брат Владислав преузео престо. После збацивања са престола боравио је у Дубровнику и Драчу. Вратио се у Србију и замонашењем постао монах Јован. Сазидао је припрату на цркви свете Богородице при манастиру Студеница. Ту је и сахрањен.

Манастир Студеница

Краљ Стефан Владислав (1234-1243) је преузео престо од свога брата Стефана Радослава 1234. године. Остао је на престолу до 1243. године када је морао да препусти престо свом брату Стефану Урошу. Сахрањен је у својој задужбини манастиру Милешева.

Манастир Милешева
Краљ Стефан Урош И (1243-1276) је дошао на власт после свргавања свога брата Владислава 1243. године. Пошто га је  збацио са престола 1276. године син Драгутин, повукао се у требињску област да би се потом замонашио и постао монах Симон. Умро је вероватно 1280. године. Сахрањен је у својој задужбини манастиру Сопоћани. Он је ту сахрањен заједно са својом мајком Аном Дондоло, великим војводом Ђорђем (ујак краља Стефана Уроша И) и архиепископом Јоаникијем И. Краљ Стефан Првовенчани, отац краља Стефан Уроша И, привремено је био пренет у Сопоћане.

Манастир Сопоћани
Краљ Стефан Драгутин је збацио свога оца 1276. године уз помоћ угарских чета. Сам је сишао престола 1282. када је предао власт своме брату Стефану Урошу ИИИ Милутину. Он је владао као ,,сремски краљ” областима око Рудника, Ариља, Ускопља (код Требиња). Владао је и областима Браничево, Кучево, Усора и Соли и Београдом. Владао је из Дебреца (место између Шабца и Београда) и Београда. Умро је 12. марта 1316. године као монах Теоктист. Није сахрањен у својој задужбини, цркви светог Ахилеја у Ариљу, већ у Ђурђевим ступовима код Раса.

Манастир Ђурђеви Ступови
Краљ Стефан Урош Урош ИИ Милутин је дошао на престо пошто му је брат Драгутин препустио престо на Дежевском сабору 1282. године. Умро је 29. 10. 1321. године у свом дворцу, у месту Неродимље. Првобитно је краљ Стефан Урош ИИ Милутин био сахрањен у својој задужбини манастиру Бањској код Звечана. Ту је саградио цркву посвећену светом Стефану, на темељу старије порушене цркве. Због тога што је била предвиђена за краљеву гробницу, манастир је проглашен за Царску Лавру и био је четврти по реду по значају после Студенице, Милешеве и Сопоћана. Али после Косовске битке тело краља Милутина пренето је у Трепчу. Ту је остало до 1460. године када га је митрополит Силоан пренео у бугарски град Софију, у цркву светог Ђорђа. После 1831. године мошти Светог краља су се налазиле у софијској црви Свете Недеље.

Црква Свете Недеље - Софија
Краљ Стефан Урош ИИИ дошао је на власт 1322. године поразивши Константина и Владислава Немањића. Извојевао је велику победу над Бугарима код Велбужда 1330. године. Умро је у тврђави Звечан 1331. године, где га је заточио син Стефан Душан. Сахрањен је у својој задужбини манастиру Дечани. За време Првог светског рата бугарске окупаторске снаге су однеле мошти краља Стефана Дечанског, али су га после рата вратили.

Манастир Високи Дечани
Краљ и потоњи цар, Стефан Душан, је дошао на власт тако што је збацио свога оца краља Стефана Дечанског 1331. године. Цар Стефан Душан умро је 20. децембра 1355. године. Сахрањен је у својој задужбини манастиру светих Архангела код Призрена. После археолошких ископавања Радослава Грујића 1927. кости цара су пренете у Београд. Радослав Грујић је чувао кости цара у картонској кутији у својој библиотеци. Кости су пренете у цркву светог Марка у Београду маја 1968. године.

Црква Светог Марка - Београд
Цара Стефана Душана је наследио његов син Урош. За време цара Уроша И централна власт је почела да слаби и делови царства да се отцепљују. Цар Стефан Урош умро је без наследника децембра 1371. године. Сахрањен је био у Неродимљу (у манастиру Судикову), међутим, после Велике сеобе Срба 1690. мошти су пренете 1705. године у манастир Јазак на Фрушкој гори. Мошти су преношене и до Врдника и Крушедола, али су почетак Дргог светског рата дочекале у манастиру Јазак. Нови Јазак је саграђен 1758. тада су мошти последњег цара из династије Немањића пренете у њега. Мошти су успеле да избегну усташки терор и захваљујући Радославу Грујићу пренете су у Саборну цркву у Београду 1942. године. Тек 2001. године мошти су враћене у манастир Нови Јазак.

Манастир Јазак
Константин Немањић је после смрти свога оца, краља Милутина, кренуо у грађански рат са својим братом Стефаном Дечанским. Погинуо је 1323. године после битке са војском краља Стефана Дечанског. Сахрањен је у цркви светог Николе у Звечану.

Владислав Немањић је био син краља Стефана Драгутина и после његове смрти почео је да влада Сремском краљевином. Његов стриц, краљ Милутин, победио га је и затворио. Ослобођен је после Милутинове смрти 1321. године. После пораза од војске краља Стефана Дечанског 1324. владао је само Сремском краљевином. Умро је негде у Угарској после 1326. године.

Симеон Синиша Немањић је био син краља Стефана Дечанског и после смрти свог полубрата цара Стефана, Душан покушао је да се домогне царске круне. Поражен је, али се ипак прогласио за цара и владао Тесалијом, Епиром и Албанијом. Умро је 1371. године, а гробно место му се не зна.

Јован Урош је био син цара Синише Немањића и владао је од 1371. до 1372. године. Приликом замонашења добио је име Јоасаф. Дао је да се сагради манастир Метеори где су и данас његове мошти.

Метеори


Преузето са сајта Пуњени Паприкаш. Хвала.

Нема коментара :

Постави коментар